Durbuy

Durbuy Artbook 2018 - Henk van Cauwenbergh

Durbuy. Waar de Ourthe rustig stroomt en de natuur nog ongerept is. En waar er tegelijk enorm veel te beleven valt. In honderd jaar tijd ontpopt het kleinste stadje ter wereld zich tot een plek waar elk jaar tienduizenden toeristen op bezoek komen, gecharmeerd door het pittoreske karakter van de streek. Al in de prehistorie is er in Durbuy menselijke activiteit, maar het zal tot de zestiende eeuw duren voor de stad haar gouden eeuw beleeft, met dank aan de ijzerindustrie.

Anno 2018 is Durbuy een trekpleister van jewelste. Wie er op bezoek komt, doet dat om te kunnen kuieren in de smalle straatjes, om de prachtige natuur van het Domaine de Hottemme te bezoeken of om zich uit te leven in La Petite Merveille, het grandioze avonturenpark. Of om rustig te gaan kajakken op de Ourthe, uiteraard.

De investeringen die Marc Coucke in Durbuy doet, hebben het stadje veranderd en tegelijk is alles er hetzelfde gebleven. Zo worden de hotels Le Sanglier des Ardennes en Jean de Bohème samengevoegd tot een volledig gerenoveerd hotel waarbij nog een nieuwbouw gepland staat. Andere panden worden opgekocht om het authentieke karakter van de binnenstad te bewaren, met snoepwinkel Bonbon Chic op kop. Maar dé blikvangers blijven de beide restaurants. Binnen enkele jaren wil Le Sanglier des Ardennes, onder leiding van topchef Wout Bru, een eerste Michelinster binnenrijven. De Bru’sserie zorgt dan weer voor culinair hoogstaande gerechtjes waar food sharing voorop staat.

En Durbuy zou Durbuy niet zijn als er ook geen hoogstaande events werden aangeboden. De Soirée Ensor interpreteert het menu dat door James Ensor ontworpen werd voor het huwelijk van de zoon van een van zijn beste vrienden en is op korte tijd uitgegroeid tot een absoluut society event. Ook de oldtimer rally’s trekken elk jaar een pak kijklustigen naar de streek. En wie is er niet te vinden voor een haut de gamme picknick te midden van de natuurpracht?

Liefhebbers van een stukje glamour die tegelijk het buitengevoel willen ervaren, kunnen terecht op de glamping, waar luxueuze tenten een adembenemend uitzicht bieden op de vallei van Durbuy. En wie nadien een balletje wil slaan op een van de twee prachtige golf courts, kan dat in alle rust doen.

Ook kunstliefhebbers komen in Durbuy aan hun trekken. Over enkele jaren zal er een gloednieuw museum verrijzen opgebouwd rond de Marcel Duchamp-collectie van Marc Coucke. Maar intussen kan u in Le Sanglier des Ardennes al werk bewonderen van Koen Vanmechelen, Kamagurka en Henk van Cauwenbergh.

En last but not least, zal er binnen afzienbare tijd een modeweek plaatsvinden in Durbuy. Belgische topmerken zullen er events kunnen organiseren – bedoeling is om op vijf jaar tijd een vaste waarde te worden in het modecircuit.

Kortom, het stadje is springlevend en meer dan ooit klaar om zijn gasten te ontvangen. Durbuy, waar mensen gelukzalig tot rust komen.

Michaël De Moor